NYHETER

07.07.2024 (Av Ulrik S Molton)

Sherpaene kommer tilbake i august!

I begynnelsen av august venter vi de blidspente og arbeidsomme karene fra Nepal tilbake til Prestakslastien igjen. Oppdraget er å bygge trappetrinn opp den bratte og gjørmete stigningen fra Stordalen. Steinen blir levert av Nesset Naturstein AS, og vil som tidligere bli transportert opp med helikopter. Her er noen bilder og en video fra tidligere byggevirksomhet. Videoen viser transport av stein til et område i Stordalen der dugnads-gjengen snart starter arbeidet med å legge ut stein som klopper på blaute partier av turstien. 

Klikk på linken under :

06.06.2024 (Av Ulrik S Molton)

Ny turbok på plass!

Da er ny turbok for inneværende sesong kommet på plass på toppen av aksla. De to første bøkene er fullskrevne og er tatt vare på. 

04.06.2024 (Av Ulrik S Molton)
Tirsdagsdugnad
Første arbeidsøkt i sommer, ble gjennomført i dag, på den blå løypa som går fra stikrysset langs Stordalen og opp til toppen av Prestaksla fra nordsida. I fjor ble det fløyet ut en god del stein som nå skal legges ut som klopper på områder der det er fuktig. I dag var vi fem mann, Thor Gundersen, Harald Mowinckel, Harald Arve Wahlstrøm og Steinar Solstad. Vi fikk lagt ut en god del tunge steinklopper ved hjelp av vinsj og spett. Bilder og video gir et lite inntrykk av arbeidet. Vi har forøvrig plass til flere dugnadshelter - bare ta kontakt!I løpet av sommeren håper vi å få gjort ferdig dette arbeidet, slik at de fleste kloppene er på plass når sherpaene kommer i begynnelsen av august. Da vil de konsentrere seg om å bygge steintrapper i det bratte og vanskelige partiet opp mot toppen av aksla - og kanskje også hjelpe oss med å bygge opp igjen varden! 

Se video her : https://www.facebook.com/1830972814/videos/6295566680568104/


30.05.2024 (Av Freddy Svensli) 

En fantastisk artig og fin video !

17.05.2024 (Av Ulrik S Molton)

Med god hjelp av Harald Arve Wahlstrøm, Emira og Willy Roger Husby fikk vi i morgentimene i dag, reist flaggstanga og det vakre, norske flagget på toppen av Prestaksla i et vakkert vårvær som er nasjonaldagen verdig. Gratulerer med dagen! 

16.04.2024 (Av Hildegunn Kvernberg Blø).

Den ble populær den fine Prestaksla-lua! Nå har vi bestilt flere og du kan kjøpe den hos Europris Eidsvåg! Deilig, myk lue i merinoull fra Tomra konfeksjon. Finnes i fire farger: grønn, grå, blå og mørk blå (ikke rosa enda, altså…) En størrelse som passer alle, men som blir litt stor for små barn. 

Pris på den fine lua er 300 kr.

20.03.2024 (Av Ulrik S. Molton)

Tirsdagsdugnader

Vi er en gjeng som møtes til dugnadsarbeid i Prestmarka på tirsdager. I går ble det bygd ei lita bru over veigrøfta like ovenfor turparkeringa. Der går det en snarveg inn i granskogen som noen av oss liker å ta - kortere, men brattere. Tror det blir litt tryggere over grøfta nå. 

Forrige uke var vi på handel hos Geir i Gammelbanken. Vi skaffet oss redskap som kubein, spett, barkespade, hakker og krafser. Gammelt, men godt - i alle fall fullt brukbart for vårt formål. Ellers fikk vi i forrige uke kjørt opp en del natursteinsheller som ble lagt ut som klopper i et område ved Teppingsmyra. Der blir det ofte både gjørmete og glatt ved store nedbørsmengder. Ikke noe storarbeid, men vi liker å tro at det ble litt bedre. 

Forresten - om du har lyst til å bli med, så møtes vi på tirsdager kl. 10 på parkeringsplassen om det er noe å finne på. Kaffe, kvikk-lunch og litt tullprat blir det oftest…

16.03.2024 PÅSKELOTTERI PRESTAKSLAS VENNER 

(Klikk på bildet for å forstørre)

11.03.2024 (Av Ulrik S Molton)

Prestaksla Naturreservat ble etablert bl.a. for å bevare et "tilnærmet urørt naturområde med sitt biologiske mangfold av naturtyper, økosystem, arter og naturlige økologiske prosesser".Her finner vi bl.a. flere store furutrær - "tollå". Vi lurte på hvor gammel en av disse kunne være. Videoen gir svar. 

15.01.2024 (Av Ulrik S Molton)

DUGNAD I VINTERLIGE FORHOLD?Hei - og godt nytt år! Et gammelt ospetre oppe i Prestaksla-stien har bukket under for snømengdene og sperrer stien ved «Kjetting-tolla» ovenfor stikrysset. Det er mulig å passere nå, men jeg håper jeg kan få med noen med håndsag, arbeidslyst og godt humør til å rydde. Om du har anledning og lyst, tenkte jeg at vi kunne prøve en aksjon, onsdag 17.01 kl. 10! Værforbehold!

23.11.2023 (Av Ulrik S Molton)

Stikk UT-sesongen (01.05 - 31.10.23) er over. For første gang har Prestaksla vært ett av turmålene. Blant de åtte målene med sherpatrapper i regionen, er det Prestaksla som har flest registrerte besøk.Det har nok med nyhetens interesse å gjøre, men viser likevel at turstien har en viss popularitet. Den lokale toppen er på topp!

14.11.2023 (Av Ulrik S Molton)

Like ved turstien til Prestaksla og omtrent halvveis til toppen, ligger Buktasetra. Den særmerkte og fine bygningen, er i privat eie. Under arbeidet med oppgradering av turstien, har vi vært så heldige å få låne setra. Vi bruker den til lager for redskap og utstyr, og enkelte dager har sherpaene tatt matpausene sine her.Som en liten gjenytelse til eieren for lånet, har vi skiftet noen kledningsbord og fått laget et nytt vindu på nordveggen. Vinduet er mesterlig laget av Harald Mowinckel, og er en identisk kopi av det gamle vinduet. I går hadde vi dugnad der bl.a. det nye vinduet i loftsrommet til budeia ble montert. Vi synes faktisk den gamle bygningen fra krigens dager, ser mye bedre ut. 

19.10.2023 (Av Ulrik S Molton)

I går, onsdag 18.10.23, fikk vi endelig en finværsdag igjen. Rundskuet fra Prestaksla viste seg i all sin prakt. Her er noen smakebiter. Vi har nå avsluttet arbeidet med bygging av trappetrinn og legging av klopper langs turstien for i år. Selv om været gjorde at det ble bare ti effektive arbeidsdager for de fire sherpaene, Dilli, Dipak, Dorje og Ram, er det bare å gi seg ende over når en ser hva de har fått gjort på denne tiden. Vi oppfordrer alle til å benytte finværet til å ta en «inspeksjonsrunde»! Rakk også en tur til Vinnutappa i går for å hilse på sherpaene «våre». Alt det disse karene tar i av gneis i fra Meisalstranda, blir bra! 

12.10.2023 (Av Ulrik S Molton)

I dag har de fire sherpaene vært her i 14 dager. Dessverre har det vært dårlig høstvær stort sett hele tiden. Likevel har de klart å få gjennomført utrolig mye, på tross av at de har hatt to arbeidsdager med "landligge" pga. værforholdene. Søndag 1. oktober benyttet de fridagen til å besøke steinbruddet til Nesset Naturstein AS. De var synlig imponert over all gneisen som lå klar til transport dagene etter. De likte også turen til Meisalfjellet og ikke minst gapahuken! Her følger noen bilder og videosnutter fra tiden de har vært hos oss. Flere av videoene viser samspillet mellom de dyktige pilotene i helikopteret fra Fonnafly og de fantastiske sherpaene fra Stibyggjaren.Siste dag blir trolig lørdag 14. oktober. Tusen takk til Ram, Dorje, Dipak og Dilli for denne gang! 

Klikk på linkene nedenfor for å se video

07.10.2023 (Av Ulrik S Molton)

En forsmak på vinteren på PrestakslaI dag var det surt og kaldt for de fire sherpaene som trosser været og legger stein på stein.Selv om været var surt, var det ganske mange turgåere som unnet seg en forfriskende opplevelse! 

28.09.2023 (Av Ulrik S Molton)

SHERPAENE PÅ PLASS IGJEN!

I formiddag kom fire sherpaer for å jobbe videre med utbedring av turstien til Prestaksla. Dilli, Dorje, Ram og Dipak heter de fire karene som store deler av sommeren har vært engasjert med oppdrag for Midsund-trappene. De blidspente og arbeidssomme håndverkerne skal være her hos oss frem mot slutten av oktober, da de returnerer til landsbyen Khunde på 3.840 moh. i Nepal. Her hos oss vil de helt sikkert finne seg vel til rette i hytta i Breivika - om enn på et litt lavere høydenivå.Etter lunsj i dag, dro de i gang med å bygge trapp i den bratteste bakken nedenfor Buktasetra. Selv om de syntes steinen som ble fløyet opp tidligere i høst var i minste laget, er vi overbevist om at resultatet blir av samme kvalitet som vi er vant med! Velkommen skal de være. 

22.09.2023 (Av Ulrik S Molton)

DUGNADSARBEID LANGS STIEN TIL PRESTAKSLA

For å kunne flytte på plass de store steinhellene som vi fikk transportert med helikopter tidligere i høst, har vi skaffet oss en vinsj. Den er nå prøvd ut, og viser seg å fungere utmerket. Steinheller med vekt på opp til 1300 kg, blir enkelt dratt på plass! Videoene viser Harald og Rolf som flytter stein i området ved den nederste steinbrua.Om værgudene er med oss, vil vi fortsette arbeidet de nærmeste dagene. Har du lyst til å bli med, setter vi pris på det! Ta kontakt med sms til 957 22818 for nærmere info. 

04.09.2023 (Av Ulrik S Molton)

Rapport fra steintransport, onsdag 30.08Forrige onsdag fløy et helikopter fra Nordhelikopter opp stein som skal brukes til trapper og klopper. I løpet av vel seks timer ble rundt 100 tonn med stein transportert opp til ulike lokasjoner langs Prestakslastien. Med på dugnaden var Gøran, Rolf, Harald, Oddbjørn, Joachim, Robert, Espen og Ulrik. Vi regner med å få plassert ut steinkloppene med egne folk fra Prestakslas Venner. Bygging av steintrapper vil bli utført av sherpaer som trolig kommer i månedsskiftet september-oktober.Den første videoen viser helikopteret som leverer stein til et område ovenfor utsiktsplassen med bønneflagg. Espen Rød Langset, Robert Evensen og Joachim Sverdrup Molton tar i mot steinen.Neste video viser plassering av kloppestein til myrområde i Stordalen - Harald Mowinckel tar i mot.

29.08.2023 (Av Ulrik S Molton)

Av sikkerhetsmessige hensyn vil turstien opp til Prestaksla være stengt, onsdag 30. august, fra kl. 10:00 og store deler av dagen. Årsaken er transport av stein med helikopter. Vi beklager dette, men håper på forståelse for at dette er et nødvendig tiltak for å gjøre turstien enda bedre! 

Klikk på linken under

27.08.2023 (Av Ulrik S Molton)

Onsdag 30. august vil det ble bli helikoptertransport fra parkeringsplassen ved starten av turstien opp til Prestaksla. Av sikkerhetsmessige årsaker vil stien og veien opp til parkeringsplassen da være stengt.Videoen viser tilsvarende aktivitet i juni i fjor da det ble fløyet fra Rønningbrauta på Bugge. Steinen skal brukes til trappebygging og plassering av steinklopper i områder med gjørme.I løpet av neste måned vil vi få besøk av de dyktige arbeidskarene fra Nepal! 

Klikk på linken under

18.07.2023 (Av Ulrik S Molton)

I dag ble Eidsvåg idrettslag sin «Fjelltrim-bok» på Prestaksla erstattet av en ny - den gamle var fullskrevet.

18.06.2023 (Av Ulrik S Molton)

Mange overveldende inntrykk fra en helg med store opplevelser under årets Nesset Musikkfest. Vanskelig å rangere, men turen opp til Prestaksla med godt over hundre turdeltakere, fra de yngste på fire(?) til den eldste på 90 år(!) tok nok kaka. Opp gjennom skogen fikk vi nyte musikalske smakebiter fra profesjonelle musikere på trøorgel, saxofon, fiolin, trompet, trombone, tuba og piano - magisk. På utsiktspunktet med bønneflaggene og på toppen av Prestaksla, fikk vi delta på konserter med Brasskompaniet som presenterte norsk musikk i fantastiske omgivelser, som fikk mange av oss til å klype oss i armen og lure på om vi faktisk opplevde dette!Takk til alle som gjorde dette mulig - musikere, sponsorer, frivillige og den utrolige dugnadsgjengen som gjør denne fantastiske musikkfesten mulig!

29.04.2023 (Av Ulrik S Molton)

Stikk UT til PRESTAKSLASTIEN! 

Fra 1. mai blir turstien til Prestaksla et Stikk UT-mål. Selv om all ferdsel er på eget ansvar, vil vi likevel anbefale turgåere å bruke piggsko og/eller brodder i den øverste delen av stien. I finværet i går, fredag 28.04., var det tråkket et fint spor som gjorde det greit å gå helt til toppen(se bildene), men slik det har lavet ned med snø i dag, blir det etter hvert en strevsom tur. Vær forsiktig - god tur!

29.03.2023  (Av Ulrik S Molton)

Torsdag 30. mars, innledes finalen i 71 grader Nord Teams 2023 påTVNorge/discovery+. Deler av finalen ble filmet på Prestaksla. Her er noen glimt - bl.a. av finalistene som gjør seg klare til dyst.

18.03.2023 (Av Ulrik S Molton)

Episode 18 i "71 grader Nord Team" blir sendt i morgen kveld. Deltakerne har da kommet til vårt område, indrefileten av Molde kommune. Ryktene sier at de fikk oppleve Aursjøen, Eikesdalen, Eikesdalsvatnet, Hoem og sykkelbygda Eresfjord. Vi har fått opplyst at deler av finalen ble innspilt på Prestaksla, og at vi vil få se det i episode 20, søndag 26. mars. Ett av bildene nedenfor viser noe av det produksjonsteamet hadde med seg av utstyr da de kom til Prestakslastien, og det gir vel en viss pekepinn på de utfordringer som deltakerne i finalen fikk bryne seg på. Vi rakk også å få montert opp et skilt som viser at de hadde kommet opp på Prestaksla - et ønske fra TV-teamet.

09.03.2023 (Av Ulrik S Molton)

Om noen synes at tema og motiv som jeg legger ut på denne siden, er noe ensporet og gjentagende, har jeg forståelse for det. I dag må jeg likevel få dele noen bilder og videosnutter som jeg håper i noen grad viser hvor fantastisk den snødekte og uberørte Prestaksla viste seg fram. I tillegg var det ubetalelig utsikt til et rundskue som skal være «eitt av de tre vakraste i Noreg» (i følge stibyggjaren Geirr Vetti). En bonus er det å se at isen prøver å legge seg både på Eresfjorden og vågen. 

20.01.2023  (Av Ulrik S Molton)

71 grader Nord Team blir nå sendt på TVNorge/discovery+. Første program ble sendt i går, og observante seere kunne se noen lokale glimt. Opptakene fra finalen i programmet ble bl.a. gjort på Prestaksla, og vi synes jo det var litt kjekt at de hadde valgt nettopp vårt område. Se bildene under fra opptakene som ble gjort i september i fjor.Lagene består av tidligere håndballspiller Frank Løke og TV-profil Rikke Isaksen, musikerne Jorunn Stiansen og Alejandro Fuentes, ishockeyspillerne Martin Ylven og Anders Myrvold, og Kristine og Johanne Thybo Hansen (kjent som søster- og influenserduoen "Jegertvillingene"). Vi ser fram til å følge serien, og spesielt finalen!Programskaperne uttalte etter opptakene: "Det ble absolutt en suksess på Prestaksla!"

17.12.2022 (Av Ulrik S Molton)

Jule- og nyttårshilsen fra de fantastiske arbeidskarene som har gjort stien og trappene opp til Prestaksla, mulig. Postkortet er fra hjembygda, Khunde, i Nepal på 3.850 moh. Vi hilser tilbake!0:00 / 4:07Se innsikt1,1 k rekkevidde for innlegg162Du, Kari Morewood, Kjetil Sandnes og 159 andre6 kommentarer2 delingerLikerKommenterDel

16.11.2022 Av Odd G Øye

DA ER TREKNINGEN KLAR !

  1. Premie: Hotellopphold på Angvik Gamle Handelssted:
    Helge Bjørsvik, Molde
  2. Premie: Bålpanne, gitt av Monter Eidsvåg
    Mari Uvsløkk Lange, Rød

03.11.2022 (Av Ulrik S. Molton)

I dag har oppmålingsingeniør Håvard Tjelle-Sørvik fra Molde kommune, og Rolf Evensen fra Prestakslas Venner, målt opp den nye turstien til Prestaksla. Med seg på arbeidet hadde Håvard sin datter, Kari Tjelle-Sørvik. Hun deltok som et ledd i «Operasjon Dagsverk». Det var fint vær i dag, så arbeidsforholdene var på topp. På toppen var også oppmålerne. Hele turstien ble oppmålt og GPS-bestemt fra fylkesvegen og opp til varden på Prestaksla, på 609 moh. Den nye traséen vil etterhvert bli registrert i offentlige turkart og på den måten erstatte den gamle turstien på kartet.

14.10.2022  (Av Ulrik S Molton)

I dag startet vi arbeidet med å montere navneskiltene til de som har kjøpt trappetrinn. Skiltene er i syrefast stål, navnene er frest inn og det er en blå beskyttelsesfolie som bør være på inntil limet er ferdig herdet (ca. en uke). Vi håper å kunne avslutte arbeidet i morgen. Med brukbare værmeldinger for morgendagen, kunne det kanskje være en ide å besøke trinnet ditt? Det blir forøvrig mulighet for å kjøpe trappetrinn på Bunnpris og Extra i morgen fra kl. 12....Her er noen smakebiter. 

14.10.2022 (Av Ulrik S Molton)

Vi er nå stort sett ferdige med "den gule løypa" - dvs. det bratteste partiet som vender mot Bugge og Eresfjorden. Og det er sherpaene som har utført jobben. Her er en bildeoversikt av de fantastiske karene som i løpet av 14 uker har bygd 1200 trinn, to bruer og fem kvileplasser! I disse dager er det ett år siden arbeidet startet.Legger også ut en nyprodusert video som Norman Beyer har laget.

26.09.2022 (Av Ulrik S Molton)

Om det skulle dukke opp et TV-team eller noen andre som eventuelt er ukjent i omådet, tenkte vi det kunne være greit med et navneskilt på toppen av Prestaksla. Det har vi under montering nå.

17.09.2022 (Av Ulrik S Molton)

I dag ble Eidsvågtraversen testløp 2022 arrangert. Skikkelig imponert over deltakerne som trosset værgudenes forsøk på å sette kjepper i hjulene for arrangementet. Deltakerne passerte oss på utsiktspunktet der sherpaene har satt opp sine bønneflagg. For et pågangsmot i styggværet! Her er noen smakebiter både fra deltakernes strev opp den bratte brauta («Braut Haaland») - og fra Prestbekken som plutselig ble hyperaktiv igjen:

08.09.2022 (Av Ulrik S. Molton)

For å gjøre turen tryggere opp og ned det bratteste partiet i den "blå løypa"(Stordalen), er det nå montert sikringstau. Ved starten av den samme løypa, har dugnadsgjengen Erik Kvernberg, Tor-Kjetil Alstad og Joachim Sverdrup Molton, ryddet vegetasjon for å gi bedre framkommelighet. God tur!

06.08.2022 (Av Ulrik S Molton)

I dag var den siste dagen vi hadde sherpaene hos oss - i denne omgang. Nå drar de videre til et nytt prosjekt i Hallingdal. De avsluttet her hos oss i et trøstesløst vær med regn og vind. Uanfektet av værgudenes vrede, fortsatte de ufortrødent med kvalitetsarbeidet sitt. Her følger noen smakebiter fra lørdagens arbeid (og en fra fredag):

01.08.2022 (Av Ulrik S Molton)

Lørdag hadde vi besøk av disse kjernekarene til litt grilling. Da hadde de lagt bak seg en strevsom økt med bygging av steintrapper opp mot Prestaksla. Det ble en trivelig kveld med grillmat og øl. For første gang fikk de også se NRK dokumentaren «Sherpa - dei som byggjer stiane våre» (Ligger her på hjemmesiden under "SHERPAER" til venstre i menyen.) Her fikk de se mange kjentfolk både i Norge og i landsbyen Khunde i Nepal. Begeistring var det også for praktboken «På sherpastier - i skog og fjell med folk fra øst».I dag, på mandag var de igjen i gang med arbeidet med steintappene i den siste, bratte traséen opp mot aksla på 609 moh.

Klikk på bildene for å forstørre

30.07.2022 (Av Stig Langset)

Her er en  super "drone-film" , filmet og redigert av Stig Langset. Du kan også se filmen på FB siden til Prestakslas Venner.

25.07.2022 (Av: Anders Langset)

Kjempeflott drone-film - filmet av Anders Langset 25.07.22

18.07.2022 (Av Ulrik S Molton)

Sherpaene bevilger seg en og annen fridag de også. På søndag dro vi sammen til Aker Stadion for å følge kampen MFK - Haugesund (Molde Fotballklubb sponset billettene). Dette var en stor opplevelse for de seks karene som for første gang i sitt liv fikk oppleve en fotballkamp«live»! De kommer alle fra landsbyen Khunde (3.850 moh), der fotball ikke er noen utbredt idrett.Selv om kampen kanskje ikke var av de beste, var alle svært fornøyde og opprømte over opplevelsen - og tre poeng. Med MFK-skjerf rundt halsen, dro de nyslåtte supporterne glade og fornøyde hjem igjen til «Oddmund-huset». I dag er en ny arbeidsdag.

Trykk/klikk på bildene for å forstørre

16.07.2022 (Av Ulrik S Molton)

På fredag (15.07) var det «vaktskifte» på Prestaksla-stien, da en ny gruppe med seks sherpaer tok over for gjengen som dro videre til Mosjøen og Helgelandstrappa. De nye karene kommer fra Austevoll og området ved Bekkjarvika Gjestgiveri. Rutinene er slik at de har med seg sine egne redskaper, noe som selvsagt gjør at de må bære sine egne spader, fyllhakker, krafser, slegger, hammere, meisler og spett opp til arbeidsområdet på + 500 moh. Denne ekstra byrden ser ikke ut til å prege humøret til disse karene, selv om det mildt sagt er tungt!De holder nå på med å bygge steintrapper i kanskje det mest krevende partiet opp mot toppen. Når det er avsluttet, forhåpentligvis i løpet av neste uke, gjenstår det ett bratt parti til der det er planlagt trappetrinn.I morgen er det kviledag, og vi drar til Molde for å se kampen MFK-Haugesund på Aker Stadion. Takk til MFK som ordnet med billetter til oss! Vi må være så ærlige å si at de generelle prisøkningene i driftskostnader og flybensin spesielt, er krevende i forhold til å klare å gjennomføre alle planlagte tiltak. Økonomisk støtte - f.eks. kjøp av trappetrinn vil derfor bli mottatt med takk!

15.07.2022 (Av Ulrik S Molton)

Sherpaene som avsluttet oppdraget på Prestakslastien og dro videre til Helgelandstrappa, satte opp buddhistiske bønneflagg på stien før de dro. Flaggene bli kallt «Lung ta», og det betyr «vindhest». Som det går fram av bildene er de i fargene blå (himmel), rød (ild), hvit (luft, skyer), grønn (vann) og gul (jord). De bærer budskap om fred, sympati, styrke og visdom, og flaggene velsigner stedet der de er festet. NAMASTE!Før de dro, fikk de T-skjorter med «Prestakslas venner» og norske farger.

Trykk/Klikk på bildene for å forstørre

13.07.2022 (Av Ulrik S Molton)

I dag er det siste arbeidsdagen for den gruppen med sherpaer som har stått på og jobbet både tidlig og sent siden midten av juni. I morgen drar Pemba, Rajan, Ang, Bam, Buddha og Krishna videre til Mosjøen for å bygge videre på Helgelandstrappa.Siste arbeidsdagen har de benyttet til en tibetansk markering ved å henge opp buddistiske bønneflagg ved utsiktspunktet rett ovenfor Spellvika. Se videoene. Tusen takk for en fenomenal innsats!På fredag får vi en ny gruppe med seks sherpaer som skal videreføre arbeidet med trapper i de to bratteste partiene opp mot toppen av Prestaksla på 609 moh. 

Klikk/Trykk på bildet for å forstørre

11.07.2022 (Av: Ulrik S Molton)

Etter flere dager med avlysninger pga. dårlig vær, ble det endelig et tidsvindu med bra vær i går. Her får dere et lite inntrykk av hvordan landing av steinen foregår. Dyktige fagfolk i alle ledd, både på bakken og i helikopteret. Vi begynner forresten å nærme oss toppen av Prestaksla, nå.Her er også en litt lengre video som viser hvordan området på Bugge og stien opp til Prestaksla fortoner seg fra helikopteret. 

KLIKK PÅ LINKEN UNDER HER OG FÅ INFO OM KJØP AV TRAPPETRINN

07.07.2022 (Av Ulrik S Molton)

Nytt forsøk med transport av stein på fredag, 8. juli fra kl 08:00. Været i dag ble for dårlig for helikopteret. Se video som viser at sherpaene jobber upåvirket av været. Se situasjonen på toppen av Prestaksla i dag, også!Værmeldingene for morgendagen er litt bedre for flyging med helikopter. Vennligst følg anvisningene om ikke å ferdes i området der helikopteret flyr. All ferdsel på landingsområdet på Rønningbrauta på Bugge er forbudt. Takk for at du viser hensyn! 

24.06.2022 (Av Ulrik S Molton)

I dag har vi hatt besøk av helikopter fra Airlift i et fantastisk sommervær. Denne gangen ble steinen, som er levert av Nesset Sand AS (steinbruddet i Meisallia), fløyet opp fra lunneplass ved skogsbilvegen på Indre Bugge, Rønningbrauta. Legger ut en videosnutt som viser hvordan steinen blir tatt i mot av sherpaene. I tillegg blir det hentet opp steiner som har blitt til overs lenger ned på stien. 

23.06.2022 (Av Ulrik S Molton)

Fire arbeidsomme sherpaer har vært i full gang med trappebygging i det bratte partiet opp mot den øvre delen av den nye traseen. Nå har de snart brukt opp all steinen som ble fløyet opp i vår. På fredag kommer derfor helikopter fra Airlift for å fly opp mer stein. Her er noen bilder fra arbeidet. 

Trykk på bildet for å forstørre !

23.06.2022 (Av Ulrik S Molton)

Et trinn blir til.....

14.06.2022 (Av Ulrik S Molton)
Denne blidspente gjengen kommer til Prestakslastien på fredag. Her er de fotografert på flyplassen i Katmandu, Nepalfør avreise til Norge  . 

Trykk på bildet for å forstørre

31.05.2022 (Av Ulrik S Molton)

Hei!
Sherpaene kommer i løpet av juni måned dersom alt går som vi ønsker. Vi regner også med at vi vil få befaringer av offentlige myndigheter med kontroll av det som er gjort så langt. Vi inviterer deg derfor til dugnad langs Prestakslastien, lørdag 4. juni, kl. 09:00 - 12:00. 

Klikk på bildet for å forstørre

25.04.2022 (Av Ulrik Sverdrup Molton)

Sist onsdag ble det fraktet opp byggesteiner med helikopter til videreføring av trappa til Prestaksla. Statsforvaltaren i M&R hadde innvilget dispensasjon fra vernebestemmelsene fram til og med 20. april (Hekketida for skogs- og småfugl). Legger ut noen videosnutter fra arbeidet.

20.04.2022 (Av Ulrik Sverdrup Molton)

Da er helikoptertransporten av stein ferdig for denne gang. En formidabel dugnadsinnsats fra Oddvar Bugge, Rune Husvik, Oddvar Stavik, Tor Kjetil Alstad og Joachim Sverdrup Molton, i et fantastisk vær. En super pilot og bakkemann fra Airlift, gjorde at i overkant av 100 tonn med stein ble fraktet opp i dag. Nå venter vi på de dyktige og blidspente sherpaene fra Nepal, som forhåpentligvis kommer i løpet av juni! Turstien er åpen for ferdsel. Ber om at turfolk holder seg unna steinene som er mellomlagret langs stien - de kan ligge løst. Bildet viser karene som gir signal til piloten hvor de ønsker at steinen skal droppes.  

19.04.2022 (Av Ulrik Sverdrup Molton)

Onsdag den 20.04, vil det foregå transport av stein med helikopter fra lunningsplassen ovenfor Prestegarden til områder langs den eksisterende turstien til Prestaksla. All ferdsel av uvedkommende i områdene ved helikopterplassen og ved drop-områdene, er forbudt. Vi vil ellers anmode brukere av stien om å finne alternative turer akkurat denne dagen - på forhånd takk! Helikoptertransporten vil foregå i tidsrommet fra kl. 09:00 til 17:00.

17.03.2022 (Av Ulrik Sverdrup Molton)

Klikk på bildet for å forstørre....!

09.03.2022 (Av: Ulrik S Molton)

De to siste dagene har det pågått rydding av ny trase i et område ovenfor Teppingsmyra. Hensikten er å flytte stien fra et område innenfor verneområdet der økende trafikk har ført til sterk slitasje med blottlagte røtter og gjørme som resultat. Området er nå ryddet for gran. Om det blir nødvendig å bygge steintrapper her, vil bli vurdert senere. Effektive skogsarbeidere er Oddvar Bugge, Erik og Lars Kristian Kvernberg. Tømmeret tilhører skogeieren, Opplysningsvesenets Fond. 

06.03.2022 (Av Ulrik S Molton)

Vi har nå merket den nederste delen av turstien til Prestaksla opp til det nye stikrysset, med gul-blå farge. Stien som går videre oppover til venstre langs Stordalen vil bli merket med blått, mens den nye delen som går opp til høyre, vil bli merket med gult. At merkingen er gul-blå, er også et uttrykk for solidaritet med det ukrainske folk.

31.01.2022 (Av: Ulrik Sverdrup Molton)

På min ferd opp til Prestaksla i dag kom det til syne et gulaktig, sirkelrundt legeme på himmelvelvingen, og som ga et fantastisk flott lys. 

14.01.2022 (Av: Ulrik Sverdrup Molton)

Med det været vi har hatt i det siste, virket det naturlig å ta en liten «inspeksjonsrunde» for å se om trappetrinn, kvilebenker og bruer var på plass langs den nye stien til Prestaksla. Det kan bekreftes. Alt lå stødig og trygt slik sherpaene så behendig og profesjonelt har bygd - stein på stein.

29.12.2021 (Av: Ulrik S Molton)

Like før jul ble vær- og føreforholdene slik at Oddvar og Gøran fra Bugge Naturstein AS, kunne arbeide med å utbedre den øverste delen av skogsvegen ved Teppingsmyra. Før snøen la seg, ble det fjernet gjørme og drenert ved å grave grøfter på begge sider av vegen. I tillegg ble det kjørt på pukk fra bl.a. Nesset Sand AS vha. en beltegående mini-dumper (for å skåne vegen). Det ble også laget en liten steinbro som gjør det enklere å komme seg tørskodd inn på stien som går videre opp mot Bukasetra. Vi har god tro for at det til våren skal bli mye bedre å ferdes langs denne delen av skogsvegen - kanskje særlig for alle dem som ønsker å gå bort til utsiktspunktet ved Teppingsmyra. Se bilder og videosnutt som viser situasjonen før, under, etter - og nå i dag.

13.12.2021 (Av: Ulrik S Molton)
Alle som støttet Prestakslaprosjektet økonomisk gjennom "Lokalverdi-ordningen" eller gjennom å kjøpe trappetrinn, var med på trekningen av en Espegard bålpanne donert av Monter Eidsvåg. Vi har nå foretatt trekning, og den heldige vinner ble Jorunn Aase Haarberg i Molde. Men du kan fortsatt vinne en bålpanne! Alle som ha kjøpt trappetrinn etter 1. november og frem til 31. januar neste år, blir med i trekningen.

07.12.2021 (Av: Ulrik S Molton)
Da er det definitivt over på Norgesoppholdet til sherpaene for i år. Her er de på Gardermoen klare for hjemreise til Katmandu, hovedstaden i Nepal. Oversikten nedenfor viser de karene som arbeidet på Prestaksla-stien nå i høst. Tusen takk for en fantastisk innsats og utsøkt resultat! I tillegg en liten «stemningsrapport» fra det bratte partiet der arbeidet måtte avsluttes pga. snøen.

27.11.2021 (Av: Ulrik S. Molton)

Fredag 8. oktober hadde sherpaene sin første arbeidsdag for Eidsvåg IL og Prestakslaprosjektet. De påfølgende dagene ble stein fløyet opp til området fra Buktasetra og oppover. Steinen er levert av Nesset Sand AS og kommer fra steinbruddet i Meisallia. Fra 13.10 satte alle de fem sherpaene (senere kom en til) i gang med bygging av steintrapper i det bratteste partiet opp mot Prestaksla.

Og for en gjeng! I løpet av seks uker har de håndtert ca. 750 tonn med gneis, bygd rundt 650 trappetrinn, tre kvileplasser og to bruer på en strekning fra 340 moh. til 460 moh - m.a.o. 130 høydemeter! Vi tror de fleste som ser sluttresultatet kan skrive under på at dette er fagmessig arbeid av høy kvalitet. Som et perlekjede, slynger stien seg oppover og glir fint inn i terrenget som om den har ligget der siden tidenes morgen.

For oss som har hatt med disse kjernekarene å gjøre, har det vært en sann glede fra første stund. Snakk om arbeidsglede, stå-på-humør og innsikt! De leser terrenget og kommer med konstruktive forslag til løsninger på enhver utfordring.

Det har også vært kjekt å oppleve den entusiasmen og velviljen prosjektet blir møtt med i lokalsamfunnet, også. Dugnadsviljen er stor om det gjelder skogrydding, transport både med ATV og bil, morgen som kveld. Folk har bakt brød, eplekaker og sjokoladekaker, og sherpaene har blitt overrasket med boller og varm sjokolade inne i Buktasetra - velvillig åpnet for oss av eieren! Hus er stilt til rådighet for karene, noe de har satt stor pris på - "It's our home in Norway!"

På torsdag hadde vi tenkt å frakte opp stein slik at vi hadde noe å starte med til neste år, men snøværet satte en stopper for det. Kanskje like greit. Sherpaene har litt igjen av oppholdstillatelsen, og på fredag dro de derfor videre til Kristiansund og Austevoll for å bygge flere sherpatrapper. I begynnelsen av desember er det over for denne gang.
Da reiser de hjem til Nepal og familiene sine i landsbyen de kommer fra, Khunde (3.790 moh.).Vi har fortalt dem hvor stor pris vi setter på dem, og at vi skal gjøre alt for at de skal få komme tilbake. Da er det artig å oppleve at det synes å være gjensidig - de ønsker å komme tilbake til Prestaksla og "Broktrasetra".

Velkommen skal de være!

26.11.2021 (Av: Ulrik S. Molton)
Denne uken startet med dårlig vær og vanskelige arbeidsforhold for sherpaene. Nesset Sand kjørte opp stein til lunneplassen på tirsdag, og sammen med Gøran fra Bugge Naturstein ble steinen sortert og stroppet av brødrene Pasang og Ang Tshering Sherpa (På oppfordring legges her ut noen videosnutter som viser hvordan dette gjøres). Planen var at sesongen skulle avsluttes med å fly opp stein på torsdag, men værgudene satte en stopper for helikopteret. I stedet ble det besluttet å avslutte alt arbeid for sesongen i Prestmarka. Men først måtte krafse, meisel, slegge, spett og rundslings pakkes. 

20.11.2021 (Av: Ulrik S Molton)

Full aktivitet på Prestakslastien i regnværet i dag. Ufortrødent jobber de seks sherpaene videre med en arbeidsglede og et humør som er utrolig! 

19.11.2021 (Av: Ulrik S Molton)

Helikopter er nødvendig for å transportere stein opp til de bratteste partiene der Prestaksla går. 

15.11.2021 (Av: Stig Langset)

11.11.2021 (Av: Ulrik S Molton)

Arbeidet med turstien til Prestaksla fortsetter med uforminsket styrke på tross av at vi er langt ute i november måned. Sherpaene holder nå på i et mistrøstig vær rundt 450 moh. De legger bokstavelig talt «stein på stein» i arbeidet med å forlenge trappa og bygge utsikts-/kvileplass. Er det noen som kan bruke uttrykket BÆREKRAFT med god samvittighet, må det være disse blidspente og arbeidsomme karene fra Nepal. Se bilder og videosnutter fra de siste dagers arbeid.

10.11.2021 (Av: Ulrik S Molton)

I går kveld var Eidsvåg Idrettslag - Prestakslaprosjektet representert på gaveutdelingen som Romsdalsbanken arrangerte for lokale lag og organisasjoner. Veldig trivelig med orienteringer om banken og dens tjenester, underholdning av den dyktige trubaduren Mats Nerli og prima matservering. Kveldens høydepunkt var selvfølgelig tildelingen av gaver. Tusen takk til Romsdalsbanken som ga 100.000 kroner i gave til Prestakslaprosjektet.

09.11.2021 (Av: Ulrik S Molton)

En liten statusoppdatering

Sherpaene har nå kommet opp til 450 m.o.h. Terrenget er fortsatt bratt og steinete, noe som gjør trappebyggingen krevende. Det ser ikke ut til å påvirke hverken humør eller arbeidslyst for våre venner fra Nepal!
Legger ut en video av journalist Tommy Rustad i Aura Avis som viser hvordan en sherpatrapp blir til. Dessuten publiseres to snutter fra i går, mandag 8.11. 

04.,11.2021 (Av Ulrik S Molton)

Nå har sherpaene nådd det bratteste partiet (ca 450 moh) i den nye traseen opp mot toppen av Prestaksla. Arbeidet pågår i et jevnt tempo som gir en utrolig høy framdrift. De seks sherpaene er organisert slik at de jobber sammen parvis to og to på tre forskjellige nivåer i trappen. Måten de samsnakker på, pludrer, synger og plystrer tyder på en utrolig arbeidsglede. Denne uken har været vært flott - det fortjener de virkelig! Her følger noen videosnutter fra gårsdagens arbeid.

01.11.2021 (Av Ulrik S Molton)

Full aktivitet i trappene i Prestaksla i dag igjen. Disse guttene ligger ikke på latsiden. Nå er de kommet til det bratteste partiet som virkelig setter sherpaene på prøve! Legger ut noen videoer som representerer teknikk, styrke og pågangsmot. 

29.10.2021 (Av Ulrik Molton)

Søndag 31.10 er det ikke noen byggeaktivitet eller helikoptertransport i Prestmarka. Vi ønsker alle som er interesserte i å se på arbeidet som pågår på turstien opp til Prestaksla, velkommen! Unngå likevel de områdene der byggesteinene er midlertidig plassert, da de kan ligge løst. Sherpaene har en velfortjent fridag i morgen, på søndag! Neste dag med helikopteraktivitet ved turstien til Prestaksla, blir trolig tirsdag 2. november fra morgenen av. 

25.10.2021 (Av Ulrik S Molton)
MANGE GODE MEDSPILLERE
Det er mange som trår til for å hjelpe oss med prosjektet. Sherpaene er bosatt på Langset i en nyrenovert bolig som Odd Arne Langset har stilt til disposisjon. Der stortrives de, steller seg selv og tilbereder maten slik de er vant til fra Nepal.Hver morgen blir de hentet av enten Linda eller Ronny Morewood som kjører de seks blidspente arbeidskarene til lunneplassen ved Nesset Prestegard. Ved arbeidstidens slutt blir de hentet!
Fra starten av stien blir de kjørt med ATV av Gøran eller Oddvar Bugge eller Janne Botten opp til Teppingsmyra. Etter arbeidsdagens slutt, går de ned igjen på "apostlenes hester" etter eget ønske.

All denne velviljen og arbeidsinnsatsen setter vi umåtelig stor pris på - tusen takk til alle sammen!

24.10.2021 (Av: Ulrik S Molton )
Vellykket dag i går, lørdag 23.10.21., takket være dyktig pilot og hjelpesmann fra helikopterselskapet Airlift, og ikke minst arbeidssomme og flinke sherpaer! Været var også bra. Her er bilde og videosnutter. 

21.10.2021 (Av Ulrik S Molton)
Sherpaene fortsetter arbeidet....På tross av trøstesløse værforhold, fortsetter våre venner fra Nepal ufortrødent videre med arbeidet fra tidlig morgen til kveldsmørket tar over. På åtte arbeidsdager er det nå bygd i overkant av 120 trinn + en bro! Nå mangler de stein til å bygge med. Vi håper derfor at værgudene er med oss på lørdag slik at helikopteret fra Airlift kan transportere opp mer gneis. Her er en oppdatering. Legger også ved et flott panoramafoto som Monica Evensen tok på mandag.

18.10.2021 (Av Ulrik S Molton)
Ny uke og nye muligheter for de arbeidsomme sherpaene som arbeider ufortrødent videre på Prestakslastien. Her representert ved Manoj og Kami. Sistnevnte kommenterte smilende da jeg påpekte at de var sterke: «It`s only technique, Sir!»

14.10.2021 (Av: Ulrik S Molton)

Dagens «rapport» fra Prestaksla
Har blitt oppfordret til å legge ut bilder som viser framdrift i bygginga av sherpatrappa. Her kommer noen bilder fra i formiddag som viser hvordan disse fantastiske arbeidsmaurene holder på ufortrødent videre uanfektet av et trøstesløst regnvær. Lunsjpausen tok de under tak i Buktasetra som Helge Bugge har gitt oss tillatelse til. 

13.10.2021 Sherpaene er i gang med bygging av trappa!
(Av: Ulrik S Molton)

Helikopteret fra Airlift avsluttet transportoppdraget midt på dagen i går. Da hadde de løftet ca. 250 tonn med stein levert av Nesset Sand. Umiddelbart startet de fem sherpaene jobben med å bygge steintrappa. I første omgang skal trappa bygges fra Buktasetra og langs en ny trasé på vestsiden av Prestbekken, opp langs det bratteste partiet av Prestakslastien ("Rød løype"). 

Her er noen fotografier av de fantastiske arbeidskarene fra Nepal. 

Lørdag 9. oktober ble mer som en milepæl for Prestaksla-prosjektet, med starten på oppflyging av stein til bygging av «sherpatrapper». Ca. 100 tonn med stein ble fløyet opp fra lunneplassen til området ved Buktasetra og oppover av helikopteret fra Airlift. Nærmere omtale av dyktige arbeidsfolk følger, men her er først noen glimt fra aksjonen.

9.10.2021

Da har helikopteret startet jobben med å flytte trappetrinn (stein) fra lunneplassen og opp i stien.

Foto: Frode Havdal

Helikopterflyging til Prestaksla  lørdag 9.oktober

Helikopterflyging til Prestaksla på lørdag!Lørdag 9. oktober ca. fra kl. 09:00 og utover dagen, vil det bli flyging med helikopter til Prestaksla-stien. Helikopteret vil ha hengende last på inntil ett tonn, og vi vil derfor anmode folk om å holde seg unna området ovenfor Nesset Prestegard. 

Opphold på helikopterplassen for uvedkommende vil være forbudt, og skogsbilvegen er fortsatt stengt.

05.10.2021

Kjøring av stein til lunneplassen ved Nesset Prestegard, pågår nå for fullt. Her skal trinnene mellomlagres og stroppes/pakkes for helikoptertransport. For å unngå problemer med møtende trafikk for fullastet semitrailer i bakken opp mot lagringsplassen, har vi stengt skogsbilveien noen dager. Dette er skiltet. Vi håper det er uopppmerksomhet som gjør at ikke alle retter seg etter skiltet.....Arbeidet går som bildene viser for fullt. «Idealsteinen» for sherpaene er 150x60x20 cm. Større blokker blir spilttet opp vha. godt utstyrte gravemaskiner. Sherpaene skal stå for pakkingen. Dersom alt går som vi er lovet, begynner helikopter-transporten mot slutten av neste uke. 

03.10.2021

I morgen (Mandag 04.10.21) vil Nesset Sand AS starte kjøring av stein fra steinbruddet i Meisallia til lunneplassen ved Nesset Prestegard. Skogsbilvegen vil da være stengt for all annen trafikk. Dette vil bli skiltet. Steinen skal stroppes og klargjøres for helikoptertransport som vist på illustrasjonsfoto fra Lyngentrappa nedenfor. Bildet til høyre viser at de første lassene med stein er kommet på plass

Ny dugnad på Prestakslastien, lørdag 25.09!       AVLYST PGA DÅRLIG VÆR !!

Vi hadde en vellykket arbeidsinnsats sist lørdag. Nå inviterer vi til en ny dugnad, lørdag 25. september fra kl. 09:00!      AVLYST PGA DÅRLIG VÆR

24.09.2021
Av: Ulrik Molton

Arbeidet på blautholet i den første svingen på skogsvegen er i gang. Bugge Naturstein AS har jobben med å drenere, fjerne myrjord og erstatte denne med grov pukk og veigrus. Slik været er nå, ser det litt trøstesløst ut - men det vil bli bedre.... 

18.09.2021
Dugnad langs den «nye» turstien til Prestaksla i dag. Dyktige, arbeidssomme og humørfylte arbeidsfolk, bidro til at vi nå er mer enn halvveis på jobben med å rydde traseen for lauvtrær, busker og kratt. Et viktig tiltak som gjør at sherpaene kan konsentrere seg om å bygge steintrapper.  

DUGNAD PÅ PRESTAKSLA-STIEN 

LØRDAG 18. SEPTEMBER KL 09:00 
For å rydde nye traséer for skog og kratt før sherpaene kommer, har vi behov for en gjeng som kan stille opp i Prestmarka nå i høst. Det skal også ryddes drop-punkt der helikopteret kan senke ned steinen til trappebygging.        Interessert i å bli med ? 

Ta kontakt med Ulrik på sms 957 22818 eller send en e-post til ulrik@molton.no for mer informasjon!

Utstyr som kommer godt med er f.eks. ryddesaks, sag, øks, motorsag, ryddesag, muskelkraft og godt humør !

12.09.2021

DUGNAD PÅ PRESTAKSLA-STIEN

For å rydde nye traséer for skog og kratt før sherpaene kommer, har vi behov for en gjeng som kan stille opp i Prestmarka nå i høst. Det skal også ryddes drop-punkt der helikopteret kan senke ned steinen til trappebygging.Interessert i å bli med? Ta kontakt med Ulrik på sms 957 22818 eller send en e-post til ulrik@molton.no for mer informasjon!

08.09.2021

Nye traséer på turstien til Prestaksla har vært merket tidligere. I går gjennomførte vi mer detaljert merking basert på innspill fra bl.a. vernemyndigheter, geolog og Stibyggjaren. Her er Magne Bugge i full sving. Mange hensyn må tas, men vi føler at vi nå har kommet fram til gode løsninger. Det endelige trasévalget er det sherpaene som skal gjøre. 

Det vil bli nødvendig med rydding av noe skog i traséen og i tilknytning til drop-punkter for helikopter. Til dette arbeidet håper vi at vi kan få med oss folk på dugnad - nærmere informasjon vil følge på denne siden!

03.09.2021

Skogsveien ved Nesset Prestegard har holdt på å gro igjen av ore

Nå har NESSET BYGG vært så greie å utføre kantslått slik at det skal gå lettere for bl.a. lastebilene som skal frakte stein opp til lunneplassen. Steinen skal fraktes videre med helikopter.

 


26.08.2021
SHERPAENE KOMMER

I dag (25.august) lander det første flyet i år med sherpaer som kommer til Norge for å bygge steintrapper. Bildet nedenfor viser arbeidslaget som har ventet lenge for å få utreisetillatelse fra Nepal og innreisetillatelse til Norge. Nå skal de sjekke inn på karantenehotell på Gardermoen før de blir fordelt rundt om i landet. Foreløpig vet vi ikke når de kommer hit til Prestakslastien - men de kommer. Bildet er tatt før avgang ved flyplassen i Katmandu - hovedstaden i Nepal.Skriv inn tekst her

26.08.2021

Tidligere i år fikk vi melding om at skogeieren i det nederste området der stien til Prestaksla går, Opplysningsvesenets Fond, skulle starte avvirkning av granskogen nå i høst. Dette ville trolig ha påvirket arbeidet med "sherpatrappene" - bl.a. transport av stein både langs skogsbilveien og med helikopter. Nå har vi nettopp fått melding om det trolig ikke blir noen skogsdrift i Prestmarka nå i høst (Se bildet nedenfor).